Мукачівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 ім. Т.Г.Шевченка

89600, м. Мукачево, вул. Чорі Юрія, 14

Тел. (03131) 2-25-66

Мукачівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 ім. Т.Г.Шевченка

89600, м. Мукачево, вул. Чорі Юрія, 14

Живе під сонцем любові Шевченкова весна…

Живе під сонцем любові Шевченкова весна…

  «Живе під сонцем любові Шевченкова весна»… Таку назва мала мистецька імпреза, приурочена 209-річчю з дня народження Кобзаря, що була організована до постановки  10.03.2023 року  вчителем української мови та літератури Лашкай В.С. та учителем музики Райчинець М.М.

     «Заповіт» у виконанні Миколи Осадчого, що звучав перед початком імпрези,  одразу налаштував присутніх на оригінальність  та сучасність заявленого жанру.

    Композиція    «Шевченко і Доля»  у виконанні учнів школи (Тягура Олександра (9А), Вачилі Мирослави (10), Кепіч Катерини, Дем’яна Юліана, Лютого Марка (5А))  переконала присутніх у тому, що тяжка доля не зуміла перетворити золота душі Шевченка в ржу, його любов до людей – у ненависть та погорду.

       Учні, що стали переможцями попередньо проведеного конкурсу читців-декламаторів: Бідзіля Ксенія (2В), Шевельова Злата (6В), Клим Анастасія (11), Олексин Владислава (Гран-Прі) -  зуміли донести до глядачів, що українського народу не існує без Шевченка, адже в ньому вся історія наша, усе буття, мрії. Зворушив присутніх і вірш, який читала Пуга Юліанна (9А). Вона через емоції передала біль душі Кобзаря.

    Родзинкою мистецької імпрези стало виконання Кузьмою Скрябіним твору «Мені однаково», перегляду відеоролика із декламуванням Сергієм Нігояном уривка Кобзаревого «Кавказу», що облетіли весь світ ще в 2014 році. І, врешті,  сучасна постановка неофіційного гімну «Реве та стогне Дніпр широкий», супроводжувана кадрами подій сьогодення… Присутні, затамувавши подих, усвідомлювали, що Пророк дав розіп’яти себе за народ і Україну. Його дух допомагає воїнам, які зараз захищають Україну, брати до рук зброю, а до серця – палкі слова, які є дороговказом у суспільному мороці зла, ненависті, люті.

Хвилиною мовчання упом’янули загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

   Пісні «Не тополю високую..» ( у виконанні Олексин Владислави), «Пісня Кобзаря» (у виконанні ансамблю)  запалили від світла душі Шевченка свічечки любові в серцях юних українців, вселяючи надію, що святі заповіти поета житимуть у їхній свідомості.

  Варто зазначити, що в рамках підготовки до святкування 209 річниці  від дня народження Великого Кобзаря,   учні 1-11 класів брали участь у відповідних конкурсах  з метою популяризації творчої спадщини генія світового значення.

  В/о директора школи Катерина Василівна Мигович нагородила  переможців дипломами  та побажала усім учасникам і надалі утверджувати  духовні заповіді Великого Українця.